BP иска Halliburton да поеме щетите от разлива в Мексиканския залив 03.01 | 14:11

Щетите се оценяват на 42 млрд. долара

От Ивайло Ачев

Британският енергиен гигант British Petroleum заведе дело срещу американската компания Halliburton, с което официално поиска Halliburton да поеме всички разноски по почистването на петролния разлив в Мексиканския залив през 2010 година.

Щетите от разлива възлизат на 42 млрд. долара. Интересното в иска на BP обаче е, че не е уточнена сумата, която Halliburton трябва да покрие. В жалбата се изброяват само отделните разходи по почистването и пропуснатите ползи заради взрива на петролната платформа Deepwater Horizon през април 2010 година. По този начин не става ясно с какво сегашният иск се различава от този, който BP заведе срещу Halliburton през 2011 година, пише Reuters.

През април 2011 година, точно една година след трагедията в Мексиканския залив, BP официално поиска от съда да накара Halliburton да покрие "щети, равни или пропорционални на вината на американската компания за разлива".

British Petroleum отдавна обвинява Halliburton за разлива и дори счита, че американската компания е унищожавала доказателства за това какво всъщност причини екологичната катастрофа. Halliburton беше компанията, която е трябвало да циментира петролния кладенец Macondo.

Водещи

Най-четени