British Petroleum нападна Halliburton за взрива в Мексиканския залив 06.12 | 18:09

Halliburton е унищожила доказателства, казват от BP

От Ивайло Ачев

Британският енергиен гигант British Petroleum обвини американската Halliburton в унищожаване на доказателства по работата ѝ за циментирането на кладенеца Macondo, който избухна през април 2010 година и предизвика най-голямата екологична катастрофа в историята на човечеството.

Обвиненията са отправени в официален документ, който ще се разглежда от съда в Луизиана. Съдът ще проучи документа като част от делото срещу British Petroleum за разлива в Мексиканския залив, уточнява AP.

Според BP Halliburton умишлено е унищожила резултатите от тестовете по укрепването на кладенеца и освен това е "изгубила" компютърния модел, показващ как точно реагира цимента при полагане. По план циментовата смес е трябвало да изолира въглеводородната зона около петролния кладенец, но именно нестабилност на сместа е довела до последвалите събития и взрива на Macondo, считат американски държавни инспектори.

От BP вече поискаха съдия Карл Барбиър от Окръжния съд в Ню Орлеанс, който води делото за разлива, да санкционира Halliburton.

От своя страна Halliburton обяви обвинението за абсурдно, а адвокатите на компанията ще го оспорят пред съда.

Досега BP заведе съдебни дела срещу Transocean, които са собственик на взривената платформа Deepwater Horizon и срещу Cameron International Corporation – производител на системата за сигурност на платформата.

Водещи