EcoBotIII – роботът, захранван с отходни води 02.12 | 10:23

Нова система за пречистване се захранва с енергия директно от канализацията

От Георги Георгиев

Екип от британски учени от университета на Университета Уест ъф Ингланд представиха робот, който използва необичаен източник на енергия – отпадъците от човешката храносмилателна система. Това съобщиха от учебното заведение.

За да функционира, пречиствателният робот EcoBotIII трябва да бъде зареден с отходните води, които преработва, добивайки по този начин нужната му електрическа енергия. Самата енергия се произвежда с помощта на специални батерии, познати като микробиологични горивни клетки. Те захранват робота като преобразуват отпадъците в електричество.

Създателите на иновативния робот твърдят, че той може да промени процесите на обработка на отходните води в бъдеще, намалявайки значително енергийните разходи.

"Към момента създадените от нас процеси за обработка на отходните води са енергийно интензивни, но ако EcoBotIII се произведе в по-голям мащаб, част от процесите по пречистване може да бъдат захранвани от водите, които биват пречиствани", обяснява д-р Джулиан Денис, ръководител на изследванията и инициатор на идеята.

"По този начин ще се премахне нуждата от външно електрическо захранване и това би означавало, че в бъдеще обработката на отходни води може да стане самоподдържащ се процес. Това ще доведе до намаляване на текущите разходи и значително орязване на нашият въглероден отпечатък", добавя д-р Денис.

Водещи

Най-четени