Gaz de France инвестира 100 млн. евро в енергия от биомаса у нас? 04.04 | 14:03

Според земеделския министър такива са предварителните планове на фирмата

От Нели Минчева

Френската компания Gaz de France (GdF Suez) смята да инвестира 100 млн. евро в енергийни централи за преработка на биомаса от българската гора.

Това съобщи пред журналисти министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов след откриването на "Седмицата на гората”, цитиран в съобщение на министерството.

По думите му намеренията на френската компания са да изгради четири централи в български градове.

Инвестиционен интерес към биомасата има още от български и испански фирми, казва Найденов.

В закона за възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) са разписани правила за използването на биомасата за енергия, уточни министърът. Законът е на второ четене в комисия и предстои да бъде гласуван на второ четене в пленарна зала.

Според министъра подобни инвестиции ще доведат до оползотворяването на отпадъците от горите и земеделието и до изграждането на инфраструктура в горските масиви. През последните години с около 40 000 дка годишно се увеличава българската гора. В момента неизползваната биомаса от горите не се оползотворява и най-вече остава да гние.

Според данни от сайта на Gaz de France през 2010 г. тя е имала общо 214 хил. служители по света. Приходите ѝ за 2009 г. възлизат на 79,9 млрд. евро. В областта на производството на електроенергия компанията е петият по големина играч на европейския пазар.

Водещи

Най-четени