General Electric ще строи хибридна електроцентрала в Турция 16.06 | 15:10

Новата централа ще впрегне енергията на слънцето, вятъра и природния газ

От Георги Георгиев

Американският енергиен гигант General Electric (GE) сключи договор с турската MetCap Energy за влагането на технологията си за производство на ток от природен газ в нова хибридна централа, съобщава esolar.com.

Централата, която ще бъде построена до турския град Караман, ще използва едновременно енергията от вятъра, слънцето и природния газ за производството на общо 580 мегавата – енергия, достатъчна за захранването на 600 хиляди домакинства.

Проектът ще представлява новост в няколко аспекта. На първо място централата ще използва новата газова турбина FlexEfficiency на GE, създадена на базата на самолетния реактивен двигател. Турбината ще произвежда енергия както от въртенето на генератора, така и от оползотворяването на остатъчната топлина от изгорелите газове, която ще бъде използвана за генерирането на пара.

Второ, тук ще бъде добавена и енергията от слънцето към микса, използвайки технология, разработена от компанията eSolar. По същество това ще бъде система от 25 хиляди компютърно управляеми огледала, които ще пренасочват енергия в една точка към резервоар с вода, поставен на върха на кула. Така загрятата вода ще се превръща в пара, която ще се добавя към общото количество, генерирано от изгарянето на природния газ.

Третият елемент ще бъде добавянето на традиционна вятърната енергия от генератори, които ще са разположени в близост до централата. Тяхната енергията може да бъде добавена директно към енергийната мрежа.

Така централата край Караман ще стане първа по рода си в света, която ще събере на едно място природния газ и други два възобновяеми източника на енергия.

От GE се похвалиха, че централата ще бъде ефикасна на 70%, което нечувано висок коефициент на полезно действие при производството на електричество. От друга страна поради факта, че системата споделя различни компоненти, цената на съоръженията за възобновяема енергия ще бъде значително по-ниска от тази на единичните системи.

Една от традиционните трудности в използването на възобновяеми ресурси в електрическите централи, е тяхната пряка зависимост от конкретните атмосферни условия. В случая обаче те ще бъдат прикачени към стабилни генератори на енергия, които ще намалят тази несигурност в максимална степен. В моментите на липса на слънце и вятър пък централата ще се захранва изцяло от природен газ, който ще осигури оптималния добив на електричество.

Водещи

Най-четени