Google е намалила с 50% ползването на ток в някои звена 10.09 | 17:09

Компанията отделя със своята дейност годишно 1,45 млн. тона въглероден диоксид

От iNews.bg

Най-популярната интернет компания в света в лицето на Google започна да обръща все по-сериозно внимание на защитата на околната среда и на намаляването на отделянето на въглероден диоксид, става ясно от съобщение на сайта на компанията.

За да си поставят конкретни цели в тази насока и да гони изпълнение им, от Google са изготвили подробен доклад. Оказва се, че компанията "използва" годишно 1,45 млн. метрични тона въглероден диоксид, като повечето от това количество се отделя заради ползването на електричество. По неофициални данни Google използва 1/10 000 от електричеството, което ползва цялото човечество, но тук точна статистика не може да се направи, защото не всички компании дават акуратна информация в този аспект.

Намалението на отделяния въглероден диоксид става главно с реорганизация и иновации по отношение на центровете за съхраняване на бази данни. Google вече е намалила с 50% използването на ток в тези центрове. Това е станало посредством контрол на потока на въздух, метални врати и дори ползването на термостати само когато е наистина необходимо.

Отделно Google има редица споразумения за купуване на ток от производители, които разработват възобновяеми енергийни източници.

Нововъведенията се отразяват положително – в момента използването на търсачката Google 100 пъти хаби толкова ток, колкото хаби 60-ватова крушка за половин час.

Водещи

Най-четени