Sharp тества „абсолютната енергоспестяваща къща“ 14.06 | 13:45

Къщата ще пести големи количества ток, без това да нарушава комфорта на обитателите ѝ

От Георги Георгиев

Японската корпорация Sharp обяви, че е приключила с изграждането на икономична къща в японския град Сакай, която ще пести големи количества енергия, без това да нарушава комфорта на обитателите ѝ, съобщава Тech-on.

През този месец се очаква да започнат реалните тестове на технологиите, с които е оборудвана къщата. Те ще позволят на домакинствата да минимизират сметките си за електричество и отопление.

Така проектът на Sharp се вписва идеално в новия курс на Япония да развива енергийната си система на локално ниво, вместо да разчита на добива и преноса на електричество по традиционния начин. Тази политика бе обявена от японското правителство след природните бедствия и ядрената авария в АЕЦ Фукушима, които сериозно разтърсиха страната.

В екокъщата са вградени множество технологии, които пестят, генерират и съхраняват електричество. В тях влизат фотоволтаична батерия с мощност от 9 киловата, зареждана от соларни панели на покрива и светодиодно осветление (LED), снабдено със сензори, които следят нивата на осветеност през деня и присъствието на хора в стаята.

Къщата разполага и с "интелигентна" система, която визуализира и контролира консумацията на енергоспестяващите електроуреди, работещи с постоянен вместо с традиционния променлив ток.

За да бъде картината пълна, към системите в къщата могат да се добавят и батерии за съхраняване на енергия на Eliiy Power с мощност от 8kWh, както и енергоспестяващ климатик на Sharp.

Водещи

Най-четени