Shell и бразилската Cosan ще произвеждат заедно етанол 15.02 | 17:39

Съвместното начинание на двете компании е оценено на 12 милиарда долара

От Кристалина Илиева

Бразилското поделение на Shell и производителят на захарна тръстика Cosan финализират формирането на съвместното предприятие помежду си. Това ще бъде едно от най-големите в света предприятия за производство на етанол с пазарна стойност достигаща 12 милиарда долара.

Новото начинание, което ще се нарича Raizen, ще осигури работа на 40 хиляди души и ще произвежда около 2.2 милиарда литра етанол на година за бразилския и международни пазари. Новата компания ще тръгне официално от средата на 2011 година.

Raizen ще разполага с 23 мелници, с които ще смила 62 милиона тона захарна тръстика на година за производството на биогоривото. С производството на новата компания ще се зареждат 4500 станции на Esso в Бразилия и други страни, а част ще се използва за депата за разпространение на самолетно гориво на 54 летища.

Новата компания ще има около 1.6 милиарда долара стартов капитал, дадени от Shell. Основен пазар за производството на Raizen са Европа и Азия, където вече има изградена мрежа от зареждащи станции за етанол на британско-холандския гигант.

Етанолът от захарна тръстика е устойчив, чист и възобновяем енергиен ресурс. Бразилия е вторият в света производител на етанол след САЩ и първа по износ на биогориво.

Водещи

Най-четени