Volkswagen ще инвестира 1 млрд. евро във възобновяема енергия 26.08 | 10:43

Компанията иска да строи вятърен парк

От Нели Минчева

Германският автомобилен производител Volkswagen има намерение да вложи близо един милиард евро във възобновяема енергия през следващите две години, става ясно от информация на Financial Times Deutschland.

Според изданието, което цитира източници, близки до компанията, тя се подготвя да инвестира в морски вятърен парк и преговаря с четири фирми от сектора с цел да избере партньор за проекта. Планирано е изборът да бъде направен до края на тази година.

Вятърният парк ще е с първоначален капацитет от 200 мегавата, което е около една пета от средния капацитет на един атомен реактор, пише вестникът.

Инвестициите в чиста енергия вероятно ще помогнат на Volkswagen да достигне целите си за намаление на емисиите от въглероден диоксид, определени от групата за периода до 2020 г.

Освен това навлизането в сектора е и начин за производителя да се подготви за разрастването на пазара на електрически автомобили, пише още изданието. Volkswagen вече работи по няколко проекта за електромобили.

За първата половина на тази година компанията е продала по света общо 2,53 млн. коли, което е с близо 12% повече спрямо същия период на 2010 г. В региона на Централна и Източна Европа ръстът на продажбите е с над 40 на сто.

Водещи