WWF призова: Осиновете застрашен вид 06.12 | 17:38

Българите сме 7 млн., а даряваме само 3 хил. лв. за защита на изчезващите видове

От Филипа Тодева

В България живеят над 7 млн. души. И повечето от тях се гордеят с природата на страната. Природата, природната красота е може би единственият разумен аргумент в полза на твърдението, че "България е Швейцария на Балканите".

А в същото време, колко актуално звучат и днес думите на Патриарха на българската литература Иван Вазов. Вазов винаги се е прекланял пред "създанието необятно" в своите стихове - природата. Ала и днес този поклон ще е в съзвучие с парадокса: "И само человекът - създание разбито, препълнено със грижи, от страстите надвито,час мирен не нахожда въз теб да фърли взор, да дъхне твойта свежест и тишина, и сладост — участие да вземе в нетленната ти радост и празничния хор".

Тези слова са писани много отдавна. Звучат ли ви актуално в съвременна България, където 7 млн. души отделят само 3 хил. лева за кампания в помощ на изчезващите животински видове. През септември са събрани само 130 лева от SMS-и.  

Инициативата е на българските еколози в Световната природозащитна организация WWF. Тя продължава и в момента и предлага символично осиновяване на четири редки видове. Това са лалугер, пеликан, рис и морски орел. Със събраните средства еколозите се опитват да запазят естествената среда на тези животни и да насърчат популациите им.

За лалугерите това са районите в Плевен и Природен парк "Русенски Лом". Наскоро се наложи цяла колония от симпатичните малки гризачи да бъде премествана, след като на обитаван от тях терен беte изградено голф игрище.

Горите в граничните планински западни райони са естествена среда за риса. Еколозите събират пари и ги предоставят на собствениците на земите, за да не ги застрояват и да не застрашават популациите. Доскоро у нас представителите на семейство котки, се смятаха за изчезнали видове.

Има дори история, според която последният рис е бил убит от немски войници в далечната 1942 година. В последните години рисове преминават у нас, най-вероятно пристигащи от Сърбия,.

"Един изчезнал вид, най-после се завръща. Трябва да запазим местата, където този вид се среща", подчерта Константин Иванов от WWF.  

Той обясни, че къдроглавият пеликан и морският орел обитават участъци от Дунав, където се прави всичко възможно за опазване на средата им. Пеликаните гнездят само на едно място у нас – езерото "Сребърна". Всеки вид е уникален и изисква усилия, за да бъде запазен. Всеки може да помогне с SMS на номер 17 777 с текст "DMS WWF”, призовават от екологичната организация. 

Тази кампания няма да бъде сезонна. На сайта на WWF има указания и за други видове дарение. С дарените до момента средства е изградена платформа за пеликани в Природен парк "Персина", осигурени са наблюденията на морските орли в ПП "Сините камъни" и опазването на техните гнезда.

Еколозите се надяват повече хора да станат съпричастни към кампанията, за да се спасят повече застрашени видове. Необходими са мерки и за борба с бракониерите. "Всички българи заявяват, че природата на страната е уникална, че те много се гордеят с нея, но така или иначе има бракониери", посочи още Иванов. Според него, ние имаме относително добри закони, въпросът е, че остават на хартия.

Водещи

Най-четени