Австралия даде старт на „Часът на Земята“ 28.03 | 20:09

Светът „изгасна“ за час в защита на планетата

От iNews.bg

В Австралия вече стартира операцията "Един час за планета Земя". Операта и мостът в Сидни бяха първите в света, които потънаха в мрак през тази година, която според експертите е ключова в борбата срещу климатичното затопляне.

В 20,30 ч. местно време осветлението на повечето големи сгради и емблематични места като Айфеловата кула в Париж и Таймс Скуеър в Ню Йорк ще бъде спряно, а гражданите, общностите, предприятията и правителствата за призовани за девета година по ред да угасят светлините за един час.

в 20,30 часа българите, които са солидарни с каузата за спасяване на планетата от замърсяване, също могат да изгасят за част осветлението в домовете си. Знакови сгради в големите градове също ще потънат в мрак.

Според Световния фонд за дивата природа (WWF), който е организатор на кампанията, идеята не е да се спести електричество в продължение на час, а да се припомни колко скъпо струва на планетата потребяваната енергия и да се настоява за задължителни международни решения за овладяване на климатичното затопляне.

 

Повече от 170 страни и територии вече са потвърдили участието си в кампанията. Над 7000 градове се очаква да потънат в мрак за час.

Водещи