Агенция да пази природата у нас, искат природозащитници 22.05 | 16:23

Облажилите се от заменки да доплащат за земята, настояват те

От Христина Рафаилова

Агенция към Министерския съвет да отговаря за опазването на природата и културното наследство на страната. Това поискаха от депутатите екозащитниците от "За да остане природа в България".  

"Тези места са публична държавна собственост, но тъй като са на подчинение към различни институции, често стават обект на посегателства вследствие на политически и икономически натиск от страна на определени държавни и частни фирми", мотивират искането си природозащитниците. 

От неправителствената организация настояват придобилите чрез заменки земя да я доплатят до нейната пазарна цена или да я върнат на държавата. Екозащитниците искат това да бъде уредено с административен акт. 

Също така те са отправили предложение за промяна в Закона за устройство на териториите, според които гражданите да имат право да оспорват актове на централната и местната власт, касаещи опазването на околната среда. 

Предложенията на "За да остане природа в България" ще бъдат депозирани в парламентарните комисии и в Министерския съвет, когато те бъдат формирани. 

Водещи

Най-четени