Айсберги ще осигуряват вода за най-сухите места по света 06.12 | 14:16

Огромен леден къс от Гренландия ще предостави питейна вода за 70 000 души на Канарските острови

От Георги Георгиев

Вашата страна страда от недостиг на вода? Няма страшно, ние ще ви докараме айсберг от Гренландия, ще го разтопим и така ще ви предоставим чиста питейна вода. Такава е идеята на екип от френски технолози, съобщава в. Corriere della Sera.

Според екипа, ръководен от инженера Жорж Муген от френския Институт за изкуства и технологии, най-сухите точки на планетата могат да се разхладят чрез механизъм за транспортиране до тях на огромни айсберги от Гренландия.

Засега планът на френските технолози е за доставка на ледена вода до Канарските острови.

Огромните ледени блокове в Гренландия са в непрестанно движение. Всеки ден големи парчета се отделят от арктическите ледени масиви и се разтапят в океана.

Само в Гренландия всяка година се топят над 350 милиона тона лед, които се изливат в морете.

Така милиони литри ценна сладка вода, която до този момент е била замразена, се похабява. Идеята на френските експерти е тези айсберги да се откарат в южните части на света с помощта на специално конструирани плавателни съдове.

Проектът, който Муген замислил още преди 35 години, в момента е на фаза компютърни модели.

През 1975 г. Муген получил поръчка от властите на Саудитска Арабия да обмисли как може до арабското кралство да се докара айсберг. Тогава обаче начинанието се провалило.

Сега планът е толкова напреднал, че Муген дори вече е набелязал подходящ айсберг.

Ледената грамада е измерена от подводни роботи, които установили, че разстоянието от върха на айсберга до най-ниската му точка е 90 метра. На базата на тези данни учените са разработили модел за неговото транспортиране.

Според плана, за да не разтопи айсбергът по време на пътешествието му в по-топли води, ще се прибегне до техника, използвана и в Алпите за предпазване на ледниците от топене. Частта от айсберга, която е под водата ще бъде опакована със специално топлоизолиращо платно.

За изтеглянето на ледения блок с тегло от седем милиона тона из Атлантическия океан, ще се използва влекач с дължина 70 метра. Неговата роля обаче ще бъде само да направлява курса на движение на айсберга.

Останалото ще зависи от водните течения и главно от огромните парашути, които ще бъдат прикрепени към ледения къс. Те ще използват силата на вятъра, за да улеснят придвижването му.

Леденият блок ще пътува около четири месеца, за да стигне Канарските острови. По пътя ще се изгубят около три милиона тона лед и ще бъдат похарчени 4000 тона гориво.

Но когато стигне до целта си и бъде стопен там, айсбергът ще задоволи нуждите от питейна вода на 70 хиляди души за една цяла година, сочат компютърните модели на френските експерти.

Водещи

Най-четени