Ако не ни удари астероид или не започне ядрена война, то със сигурност ни чака потоп 01.04 | 21:52

Ново научно изследване алармира, че нивата на океаните нарастват по-бързо от очакваното

От iNews.bg

Равнището на световния океан може да се повиши почти два пъти повече от прогнозираното до края на века, ако емисиите въглероден диоксид продължават да се увеличават. Резултатът от това ще бъде унищожаването на крайбрежните райони навсякъде по света. Това предупреждават учени, цитирани от сп. Nature.

Изследователите търсят причините за възможното бедствие в Антарктида. Като използват сложното компютърно моделиране, те се опитват да установят какви са били условията на необитаемия континент преди да започне процеса на глобалното затопляне.

С новите данни, които има за топенето и изчезването на ледниците и използвайки компютърните модели, учените установили, че продължителни процеси за в бъдеще ще доведат до необратимо повишение на морското равнище.

До 2100 година океаните могат да повишат с шест фута или 1,83 метра. Но учените предупреждават, че до 2500 година общото покачване на океаните заради топенето на ледниците, ще е 49 фута. Това значи, че за следващите 5 века нивото на световния океан ще се повиши с близо 15 метра.

Водещи

Най-четени