Арктическа вода заплашва да охлади Европа 24.01 | 19:23

Учени откриха рекордни струпвания на прясна студена вода в Арктика

От Георги Георгиев

Учени от британския Национален океанографски център са открили огромен купол от прясна вода в западните части на Северния ледовит океан. Те смятат, че появата му може да е резултат от мощните арктически ветрове, които засилват океанската циркулация по посока на часовниковата стрелка. Така образуваното течение, известно като циркулацията на Бофорт, карало повърхността на океана да се издига нагоре, образувайки своеобразен воден купол.

Изследователите направили своето откритие благодарение на сателитите ERS-2 и Envisat, собственост на Европейската космическа агенция (ЕSA). С тях на помощ били измерени нивата на океана в западните части на Арктика за периода между 1995 и 2010 г.

Въз основа на получените данни учените изчислили, че от 2002 г. насам нивото на водата в западна Арктика се е повишило с около 15 см, а обемът на прясната вода в региона се е покачил с около 8000 кубични километра. Това са около 10% от общото количество на прясна вода в Северния ледовит океан.

Учените смятат, че ако арктическите ветрове обърнат посоката си, както това се е случило в средата на 80-те и средата на 90-те години на миналия век, натрупаните водни маси ще се разпилеят в останалата част на Арктика като част от тях дори може достигне до северните части на Атлантическия океан.

Специалистите прогнозират, че подобен развой на събитията може да забави топлото течение Гълфстрийм което мие бреговете на Европа и осигурява относително мекия климат на континента в сравнени с други области по света, разположени на подобни ширини. Така големи част от Западна и Северна Европа може да бъдат охладени за известен период, което да доведе до по-дълги и студени зими и по-кратки и хладни лета.

Самият Гълфстрийм е част от по-голямо движение на водни маси, наречено океански конвейерен пояс, което от своя страна е част от глобалната система на океанските течения.

Водещи

Най-четени