Банскалии блокираха пътя за курорта. Искат нови писти 28.12 | 18:04

На протеста бе и кметът на града. Иво Маринов прие исканията на протестиращите

От Диана Цветкова

Около 1000 души блокираха за половин час пътя към Банско в знак на протест срещу, както се изразяват протестиращите, "зеления рекет".

Те настояват да се изградят втора кабина, нови писти и да се актуализира планът за управление на парк "Пирин". Според инициаторите на протеста това е необходимо, за да се избегнат вечните опашки от последните години, задръстванията в центъра на града и ограничаването на достъпа на автомобили в планината.

Протестът бе оглавен от кмета на Банско Георги Икономов, който застана редом до съгражданите си.

"Съществуващата инфраструктура отдавна не е в състояние да отговори на огромния интерес и търсенето от страната на наши и чуждестранни гости. Спешното изграждане на втората
кабинкова линия и доизграждане на нови ски писти рязко ще повиши възможностите на Банско като български и световен център за спорт и туризъм", изтъкна той.

На протеста присъства и зам.-министърът на икономиката Иво Маринов. Той бе изпратен от премиера Бойко Борисов, за да приеме исканията на протестиращите и пое ангажимент веднага след празниците експертни екипи на община Банско и на ресорните министерства да започнат работа по исканията.

"Последна година без втора кабина!" и "Народът на Банско срещу зеления рекет" бяха сред издигнатите слогани.

И докато траеше половинчасовата блокада на пътя, организаторите на демонстрацията се извиниха на пристигащите в Банско туристи с листовки с разясняване на исканията им.

Протест в Банско ще има и утре (29 декември), когато се очаква пътят отново да бъде блокиран в 16.00 часа.

Водещи

Най-четени