Бедността и незнанието пречат да се храним еко 12.04 | 17:02

С пролетна манджа в най-големия тиган земеделският министър и Ути Бъчваров откриха био форум в София

От Ивелина Георгиева

Броят на производителите на биологични продукти у нас нараства непрекъснато и спрямо миналата година те са се увеличили двойно. С тези данни министърът на земеделието и храните Иван Станков откри Биофорум в столицата. 

Той посочи, че биопроизводителите у нас достигат над 2000.

Станков обеща, че за в бъдеще тази дейност ще се разширява и Министерство на земеделието и храните ще прави максималното за поощряването на тези производители.

Служебният министър подчерта, че управляваното от него ведомство ще помага на биопроизводителите, но без да се отказва от конвенционалното производство, защото нуждата от храна е много голяма.

По думите му се предвиждат много мерки за стимулиране на биологичното земеделие като т. нар. "зелени плащания" и отделянето на достатъчно средства за биосектора от програмата за развитие на селските райони.

В новата финансова рамка, която се създава сега, ще има специална мярка за биологично земеделие, а от националните доплащания трябва да се отдели известен процент за сектора, увери земеделският министър.

Проблемът за липсата на по-масово разпространение на биопродукти е, че хората в България са доста обеднели, заяви Станков.

У нас е отчетен ръст на биопроизводителите, но 90% от продукцията е за износ и почти нищо не остава на българския пазар, каза за iNews биопроизводителят Росица Телкиджийска.

Ръстът на биопроизводители се дължи на увеличението на износа особено за Западна Европа, обясни тя.

Според нея в България ниското потребление на биопроизводство не се дължи толкова на високата цена, а защото все още българинът не е съвсем узрял за консумацията му, тъй като няма достатъчно информация.

Българинът все още не смее да замести конвенционалното производство с биопродуктите, защото не му е съвсем понятна разликата между двете, заяви Телкиджийска.

Тя обясни, че разликата между биологичното и конвенционалното производство е основно в храненето и в растителната защита от вредители.

"В конвенционалното има много химия, докато в биопроизводството всичко е превантивно", посочи производителят.

Биофорумът пред Народния театър "Иван Вазов" ще продължи два дни. В него участват над 20 родни производители на биологични продукти като участници от Македония.

Форумът бе открит с кулинарно шоу от телевизионния готвач Ути Бъчваров, който приготви пролетна манджа с биопродукти в най-големия си тиган.

Министърът на земеделието Иван Станков помогна на Ути Бъчваров за направата на ястието и двамата заедно разбъркаха пролетната манджа с гигантски дървени бъркалки.

Водещи

Най-четени