Без ледници в Европа след 30 години 13.01 | 18:08

Всички глечери на планетата ще се разтопят заради глобалното затопляне

От iNews

Екоексперти предричат пълното изчезване на ледниците в европейската част на планетата ни само след три десетилетия. За това информира изследователски екип от Италия. Според учените, към 2030-а напълно ще бъде разтопен един от най-големите алпийски ледници Мармолада.

Подробният мониторинг, провеждан през последните десетилетия, показва, че в периода 2004-2015 г. глечерът е намалил площта си с почти една трета. Подобна участ очаква по принцип всички ледници на планетата, но в най-скоро време  - европейските.

Ако протичащите в момента климатични условия на затопляне се запазят, след 30 години в Алпите няма да съществуват  ледени образувания на височина до 3,5 км. Шансове да оцелеят ще имат ледниците с височина над 4000 м, но в Европа няма толкова високи планински масиви.

Причината за изчезването на ледниците е глобалното затопляне. Преди години летният сезон в планинските райони продължаваше едва два месеца – юли и август. Сега вече този срок е увеличен до пет месеца. Не е чдно, че глечерите стремително се топят.

Превод и редакция: iNews 

Водещи

Най-четени