Безмилостна сеч край с. Лозен 14.04 | 20:45

Изсичането на гората край селото може да нанесе щети на природата и туризма

От iNews.bg

Безмилостна сеч тече в покрайнините на София, а сигналът е от село Лозен, алармира Нова ТВ. Хората са притеснени, че изсичането на гората там ще нанесе непоправими щети както на природата, така и на туризма. На място бяха извикани и горски служители.

 От сдружение "Бъдеще за Лозен" бяха получени два сигнала за две свлачища. Едното в държавен горски фонд, а другото в общински гори. И на двете места бяха открити нарушения.

Един от секачите е нает от фирма, която има разрешение за сеч в общинска гора. Вчера обаче бдителни жители на Лозен са го хванали с раница, в която имало жълта боя, с която се маркират дърветата, които трябва да се отсекат, разказва репортаж на телевизията.

 Според хората от Лозен фирмата сече много повече от позволеното и затова са сезирали Регионалната дирекция по горите. Проверката все още не е приключила.

 По-навътре в планината екипът на Нова провери работата на друга фирма, спечелила търг да сече в държавна гора. Проблемът там са разораните горски пътища. При пожар това са единствените места за преминаване на спасителите. Освен това пътищата се ползват от много туристи, а заради половинметровите кални коловози туризмът е обречен.

 

 Контролът е на Югозападното държавно предприятие. Инспекторите констатираха, че камионите с дървесина са изровили горския път. Позволителното за сеч там е до края на годината. Едва след това ще започне и възстановяването.

Водещи

Най-четени