Беларус строи АЕЦ, имайки предвид „Фукушима” 20.07 | 07:37

Това ще е първата ядрена централа в страната

От Елена Коцева

Проектът за строителство на първата АЕЦ в Беларус е направен с отчитане на опита от аварията в Япония.

Самият проект е бил коригиран след случилата се серия от аварии през март месец в японската централа, уверява главният инженер на държавната компания, която отговаря за строителството, Анатолий Бондар.

По думите му главният проектант на централата "Атоменергопроект” е анализирал ситуацията, възникнала на Фукушима по време на земетресението и след цунамито от 11 март.

Какви обаче изменения са внесени в проекта за ядреното съоръжение в Беларус не се уточнява.

Според директора проектът разполага с оптималния баланс от активни и пасивни системи на защита.

От вчера стартира подготовката на стартовата площадка за ядрената централа. По-рано белоруските власти и руската държавна компания "Росатом” планираха да започнат работата през септември месец тази година. Още миналата седмица Министерството на енергетиката на Беларус утвърди инвестициите за строителството.

През април месец министърът на енергетиката Николай Груша заяви, че централата ще бъде най-безопасната в света, тъй като към Русия са предявени най-сериозните искания за осигуряване на безопасност. Очаква се първи блок на ядрената централа да бъде въведен в експлоатация през 2017 г.

Русия подписа споразумението за изграждането на централата в страната през март 2011 г. Основният строител на централата още от 2008 г. е ясно, че ще бъде "Атомстройекспорт”.

Водещи

Най-четени