Бивш екоминистър иска мерки срещу улова на бяла мида 11.07 | 18:55

Това не е защитен вид, но бракониери разорават дъното с тралери и съсипват екосистемата

От iNews.bg

Има много сигнали за нерегламентиран улов на бяла мида в Черно море. Дъното се разорава чрез тралиращи и драгиращи средства, вакуумни помпи и съоръжения. Тези способи са забранени от Закона за рибарството и аквакултурите. Това заяви за Дарик председателят на парламентарната комисия по околна среда и води Ивелина Василева, която е бивш министър на околната среда и водите на ГЕРБ.

Тя посочи, че Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, която е под шапката на Министерството на земеделието и храните, трябва да повиши контрола. В противен случай България може да последва съдбата на други държави, където заради бракониерство наличието на бяла мида е ограничено.

Бялата мида не е защитен вид по смисъла на екологичното законодателство, но пък техниките, които се използват, създават рискове за екосистемата, защото дъното се разорава и така се въздейства върху цялата екосистема - унищожават се водните организми, обясни Василева. И допълни, че законът допуска само и единствено изземане на бяла мида по ръчен способ, а се оказва, че се прилагат и непозволени методи.

Бившият екоминистър е категорична, че е необходимо да се засили контролът. Според нея трябва да се потърси съдействието и на научните среди - на Института по рибни ресурси, на Института по окаенология, които могат да дадат своите препоръки за това по какъв начин да се подхожда.

"Доста притеснително е това, което имаме като информация в статистически план - количествата иззета бяла мида в Черно море ежегодно растат лавинообразно, което е предпоставено от търсене на пазара в международен план", изтъкна Василева.

"Не ми се иска да се стигне до ситуация, в която се изпаднали други държави - при безразборен и безконтролен улов реално наличието на този вид в техните територии вече е силно ограничено", каза шефката на парламентарната комисия по околна среда.

Водещи

Най-четени