Билкозаготелна база в Българево ще преработва билки 06.06 | 19:26

Обектът е газифициран и оборудван с нови машини за преработка на билки

От Кремена Бедерева

Билкозаготвителна база със сушилня бе открита днес в каварненското село Българево, съобщиха от пресцентъра на общината.

Съоръжението е изградено по проект "Квалификация, интеграция, заетост – достоен живот за роми, чрез Център за Подкрепа на Земеделието Каварна”.

Финансирането е по линия на програма ФАР - BG 2004/006-070.05.01 "Интеграция на пазара на труда на етническите малцинствени групи”.

Общата стойност на проекта е в размер на 176 086, 12 евро, от които 33 456, 36 евро е финансовият принос на Община Каварна.

Допълнително, с общински средства в размер на 20 570 лв., е разработена стратегия за развитие на билкопроизводството в община Каварна.

"Важното на този проект е, че възобновява производството на билки в общината. Очаква се той да даде възможност за събиране и изкупуване на билки в района”, каза кметът Цонко Цонев.

Обектът е газифициран и оборудван с нови машини за преработка на билки. В базата започват постоянна работа трима души. Сезонно се предвижда да бъдат ангажирани безработни лица от ромски произход, които са преминали квалифициран курс на обучение по специалност "Билкарство”.

Общината е отстъпила 100 декара земеделски земи, които се обработват и са превърнати в билкови масиви.

Освен билкозаготвителната база със сушилня, по проекта има изграден и функциониращ "Център за подкрепа на земеделието” с офис и учебна зала. Той предоставя разнообразни консултантски, технически обучителни услуги и семинари.

Водещи

Най-четени