Биоразнообразието в Черно море намалява драстично 22.05 | 15:35

Замърсяване и свръхулов - два от основните фактори

От Андриян Георгиев

Биологичното разнообразие в Черно море намалява драстично през последните години, каза доц. д-р Даниела Клисарова, директор на Института по рибни ресурси (ИРР), цитирана от агенция "Фокус".

Днешният ден (22 май) е обявен от ООН за Международен ден на биологичното разнообразие. Преди век в научните изследвания се прокрадва идеята за намаляване на биологичното разнообразие в глобален мащаб.

България е сред петте страни, които се характеризират с високо биоразнообразие, но през последните години упадъкът е вече видим. Основните причини за намаляването на биологичното разнообразие е неправилното използване на земеразделянето и земеизползването, неправилното прилагане на технологиите, свръхпродукцията, която се осъществява на торове. Друга причина е антропогенният натиск.

Един от факторите за загуба на биологичното разнообразие в Черно море е замърсяването, което започва през 1970-те години, а през 1990-те години се наблюдава спад заради колапса в икономиката. Свръхуловът на риба и рибни ресурси също е довел до загуба на биоразнообразието, както и инвазивните видове - видове като немиопсиса, бероето и фитопланктон, който е хищник и се храни с личинките и хайвера на рибите.

Често водата по нашето крайбрежие става червена, кафява и има неприятен мирис заради цъфтеж на планктона. Това явление е неприятно на пръв оглед, но то би могло да бъде и много опасно, тъй като заради нивата си на токсини при поглъщане чрез рибни продукти предизвиква стомашно-чревни проблеми.

Във връзка с наслагването на тези процеси, например свръхуловът, настъпването на инвазивните видове намаляват драстично и рибните запаси.

Друг проблем въпреки закона е дънното тралиране.

През последните години е повишена и популацията на делфини. Въпреки сблъсъка, който се наблюдава между рибари, институции и делфини, е необходимо да се направи преброяване на делфините. 

Водещи

Най-четени