Боклук ще "топли" столичани след 3 години 11.11 | 15:02

30 на сто от жителите на София ще имат парно, "подгрявано" от енергия от отпадъци

От Христина Рафаилова

След 3 години 30% от столичани ще се топлят благодарение на отпадъци, заяви шефът на "Топлофикация София" Стоян Цветанов. 

Това ще стане възможно чрез изграждането на инсталация за подбрани отпадъчни горива. Тя ще бъде част от завода за третиране на битовите боклуци. 

Съоръжението ще бъде изградено на площадка на ТЕЦ "София". Строежът на инсталацията е свързан с проекта за управление на отпадъците в София, изпълняван от Столичната община, уточнява БТА. 

Благодарение на нея реално ще се диверсифицират около 60-70 милиона кубични метра природен газ. Използването на отпадъци за гориво може да доведе и до намаляване на цената на парното, добави шефът на дружеството. 

Освен за парното от инсталацията ще осигурява и енергия за топла вода за столицата през лятото, без да се налага консумацията на синьо гориво. 

Част от сградата на бъдещата инсталация ще бъде прозрачна, така че нощем ще може да се види в реално време как съоръженията работят, посочи Цветанов. 

Той информира, че до края на годината се предвижда пускането на първата турбина от 30 години насам в компанията, а през следващата година – втората. Той се похвали, че по този начин ТЕЦ "София" ще се превърне в най-модерната на Балканите.

Водещи

Най-четени