Брюксел спря процедура срещу България за Пирин 26.04 | 15:37

ЕК решила, че дейностите в парка са изцяло в съответствие с плана за управление

От Христина Рафаилова

Наказателните процедури от Брюксел срещу България намаляха с една. Това стана ясно от информация на екоминистерството. Според нея ЕК е стопирала процедура, заведена срещу страната през 2008 година за проекти в Национален парк Пирин.

Предмет на процедурата са два обекта в ски зона Банско - изграждането на четириседалков лифт в местността "Чалин валог" и изграждането на инженерно съоръжение за преминаването на ски писта "Чалин валог", реализирани през 2007 г.

От ведомството подчертават, че през пролетта на 2011 г. представители на евроинституцията са посетили района на двата обекта. Тогава те са констатирали, че концесионерът е извършил нарушение, като е реализирал проекта по трасе различно от разрешеното с акта, издаден от екоминистерството. Поради тази причина инвеститорът е бил глобен.

За това нарушение на издаденото разрешително е наложена санкция на инвеститора.

През следващите две години МОСВ регулярно запознавало Европейската комисия с одобрените проекти и реализираните дейности на територията на Пирин, както и с резултатите от извършената контролна дейност. Така на ЕК са били предоставени доказателства, че дейностите на територията на парка са изцяло в съответствие с Плана за управление на парка.

Закриването на наказателната процедура беше отлагано неколкократно поради сигнали, изпращани до ЕК за извършване на икономическа дейност в противоречие с режимите на парк». След проверка на тези сигнали, които се оказаха неверни, ЕК взе решение да закрие наказателната процедура срещу България на 24 април.

Водещи

Най-четени