Бургазлии ще се лутат в лабиринт от растения 24.03 | 11:22

Този бъдещ лабиринт може да се изгради около Стената на приказките или до графична база

От Кремена Бедерева

Лабиринт от растения ще бъде направен по проект в Морската градина, каза за Радио "Фокус" Бургас началникът на общинския отдел "Озеленяване" Светла Танева.

Този бъдещ лабиринт може да се изгради около Стената на приказките или до графична база.

"Другото, което обмисляме като възможност, е възстановяването на скалния кът около Стената на приказките. Там на времето имаше такъв кът, а сега готвим проект за неговото възстановяване", каза Танева, която допълни, че много трудно се опазват растителните видове в парка. Всяка година, освен дървесна растителност, която се засажда, се правят опити да се озеленят пергулите на парка и да се обогати розариума с нови видове.

"През 2012 и 2011 година имахме много дарения, които използвахме за розариума. За съжаление, само част от тези наши опити останаха до днес. Много от растителността бе открадната. Опитът на останалите държави показва, че когато искаме нещо да е красиво, паркът трябва да е свързан с работно време, да се затваря и охранява, или поне зоните, където има по-луксозни и по-интересни видове. Много често се случва хората да си взимат растения. Влагаме страшно много усилия, за да поддържаме Морската градина. Видовото разнообразие говори за поддържането на един парк", каза Танева.

Въпросът за затварянето на парка няколко пъти се обмисля, но тъй като е сред най-големите притегателни центрове в града, общината не иска да ограничава достъпа. Единствено при изграждането на зони, които са строго тематични и там, където опазването изисква охрана, е възможно да се предвиди и такава възможност.

Водещи

Най-четени