Бургас стимулира първите инвеститори в индуктираните паркове 16.03 | 18:13

Първите терени ще бъдат на по-ниски цени, за да може да привлечем инвеститори

От Кремена Бедерева

Община Бургас предвижда преференции за първите инвеститори в новите индуктираните паркове. Това съобщи по време на среща за представяне на зоните кметът на Бургас Димитър Николов, предаде Агенция "Фокус”.

Обмисля се и вариант местните фирми също да се ползват с допълнителни привилегии. Николов посочи, че в момента са поискали мнение от Комисията за защита на конкуренцията дали ако предоставят повече привилегии на местните фирми това няма да противоречи на закона и да се счита за дискриминация към останалите инвеститори от страната или чужбина.

Ако няма проблем с това условие, то ще бъде включено в устава на индустриалната зона, каза Николов и посочи, че цените, на които общината ще предостави терените на инвеститорите в зоната ще са изгодни. "Цените ще бъдат няколко пъти по-ниски от цените на промишлените терени в Северна промишлена зона.

На това много държахме. В момента цените в Северна промишлена зона са много високи и реално един инвеститор много трудно ще закупи там терен и ще реализира производство и започват от 150 евро нагоре. В новите индустриални зони ще са под 100 евро.

Първите терени ще бъдат на по-ниски цени, за да може да привлечем инвеститори и цените ще бъдат буквално наполовина от следващите и така до запълването на зона”, каза Николов. Той допълни, че се предвижда на инвеститорите да се дава възможност да ползват отстъпено право на строеж, а когато се замогне да има опция да закупи терена.

Друг вариант е през първите три години да подпише договор за наем на терена с право да стори върху него и да има право да го откупи впоследствие. Идеята е да се привлекат инвеститори с по-малки капитали и да се даде възможност на предприемчивите хора да развиват дейност, посочи още кметът на община Бургас.

Водещи

Най-четени