Бутилка с вода вместо електрическа крушка 06.12 | 11:47

Хитрият прийом е решение за светлина за гетата във Филипините

От Ивайло Ачев

Съвсем простичък зелен проект за осветление, дело на филипинския предприемач Илак Диас, помага на милиони бедни хора в доста от развиващите се икономики на Азия и дори Южна Америка, пише AFP.

На пръв поглед идеята на Диас е съвсем елементарна – той пълни пластмасова бутилка с вода, пробива дупка в покрива на помещението, което има нужда от светлина, вкарва там бутилката и след това светлината от слънцето отвън, която се пречупва през водата, осветява стаята.

Проектът първоначално е разработен с идеята да се помогне на бедните предградия на филипинската столица Манила. Добрата медийна кампания обаче помага на идеята и сега тя се използва от в Индия, Вануату и дори Колумбия.

"Не предполагахме, че може да стигнем до такива мащаби", коментира изненаданият предприемач. Той споделя, че само в Манила вече има "инсталирани" 25 хил. соларни бутилки, а още 100 хил. ще бъдат сложени във втория по големина филипински град Себу през декември.

Проектът на Диас привлече вниманието дори на ООН – организацията го покани като специален гост на климатичната конференция в Дърбан.

Водещи