Бъди зелен геймър – изиграй живота на египетски лешояд 22.05 | 12:17

Компютърна игра ви поставя в ролята на застрашена птица

От Филипа Тодева

Оригинална компютърна игра, която представя предизвикателствата пред застрашените от изчезване египетски лешояди, беше създадена от Българското дружество за защита на птцитие (БДЗП) и "Биогама".

"Животът на египетския лешояд" проследява различни периоди от растежа на птицата във всяко от нивата. Играта е създадена с надеждата да събуди жив интерес у децата към вида и да ги стимулира да го видят на живо, да прекарват повече време сред природата, а не само пред монитора.

Играещият влиза в ролята на египетски лешояд и се стреми да преодолее трудностите и заплахите, които среща в житейския си път, така че да оцелее и да премине в следващото ниво.

С напредването на играта се променя възрастта на лешояда, външният му вид, размерът и силите му. Във всяко ниво е вплетена информация за биологията, екологията и опазването на вида. Така, играейки, младите неусетно научават интересни факти за удивителните птици и природата, за връзката между действията на играча и евентуалния му успех или провал.

"Със създаването на тази игра целим да направим египетския лешояд по-разпознаваем като вид, а хората да станат по-чувствителни и съпричастни към опазването му и негативните процеси в природата. Основната целева група са младежите, които предпочитат да получават информацията по един по-забавен начин, който гъделичка любопитството им и ги стимулира да търсят допълнителна информация.

Любовта към природата се възпитава от най-ранна детска възраст, затова се опитваме да стигнем до децата по техния начин", коментира Стоян Николов, ръководител на проекта LIFE+ "Помощ за египетския лешояд" и един от идейните генератори на играта.

Играта се състои от 4 нива. Първото ниво вече е готово за всички геймъри и любопитни дали ще се справят с предизвикателството да оцелеят в дивата природа. Останалите три нива ще бъдат готови до края на годината.

Всяко ниво представлява различен етап от живота на вида и поставя основна задача от определен тип и формира съответни умения, като например хранене, летене, избор на миграционен маршрут и др. За решаването на задачата може да се изберат различни стратегии. Печелившата стратегия е опознаването на египетския лешояд, начина му на живот и използването на придобитите знания в играта.

Рисунките и анимацията са дело на талантливата художничка Кристина Пекарева. Музиката към играта е създадена и записана от Боян Гегов и Николай Терзиев, отговорник образование и комуникации на проекта "Помощ за египетския лешояд", а звуковият дизайн е дело на младите музиканти от Offtakt. 7-годишната Мария, която от малка е запленена от египетските лешояди, е най-малкият член на екипа по създаването на играта. Тя разказва увлекателно и вдъхновяващо за живота на птицата и дава наставления за целта на играта в уводната ѝ част.

"Животът на египетския лешояд" се намира на адрес: www.LifeNeophron.eu/game.

Най-четени