България била транзитен коридор за трафик на защитени видове 28.06 | 20:43

Защитените животни се прекарвали от трети страни към страните от еврозоната

От Андриян Георгиев

България е транзитен коридор, през който се правят опити за незаконно прекарване на защитени видове животни и птици от трети страни към страните в еврозоната. Това беше казано днес (28 юни) на семинар в Плевен, организиран от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). 

Целта на форума бе да се насочи вниманието към подобряване взаимодействието между институциите срещу бракониерството и незаконната търговия със защитените видове.

В Плевенска област не са засичани опити за бракониерство и незаконна търговия със защитени видове, заяви Христинка Пановска, главен експерт в РИОСВ. По думите ѝ няма и сигнали за незаконна търговия с диви птици по пазарите в селищата на региона. 

Според специалисти е положителен факта, че от миналата година е инкриминирано посегателството срещу защитените видове с промените в Наказателния кодекс. Вече има осъдителни присъди, текат още дела, които са пред финал - основно за бракониерство или незаконна търговия със защитени видове - птици или  костенурки, поясни Лазар Петрунов от Българското дружество за  защита на птиците. 

В семинара участват експерти, еколози и природозащитници,  представители на полицията, съда и прокуратурата, ловни и горски стопанства, неправителствени организации.

Водещи