България и Турция искат сътрудничество при наводнения 21.03 | 15:38

Подписхаме споразумение за сътрудничество в областта на водните ресурси

От Ивайло Ачев

Желание за сътрудничество между България и Турция и създаване на общ план за управление на риска от наводнения или отделни, но координирани планове за всеки от трансграничните речни басейни, демонстрираха министърът на околната среда и водите Нона Караджова и турския ѝ колега Вейсел Ероглу, съобщават от МОСВ.

На официална церемония след срещата двамата министри подписаха Съвместна декларация за сътрудничество в областта на водните ресурси. В нея министрите на двете страни декларират воля и готовност за сътрудничество и взаимодействие чрез редовен обмен на информация с качествени и количествени данни за водните ресурси, опит и ноу-хау. Двете страни изразяват намерение да си сътрудничат при координиране на плановете за управление на речните басейни в съответствие с принципите и препоръките, установени от съответното национално законодателство на всяка страна и свързаните международни задължения.

За привеждането в действие на Съвместната декларация за сътрудничество в областта на водните ресурси страните процедират в съответствие с техните национални законодателства и свързаните международни задължения и на базата на суверенно равенство, териториална цялост, взаимна изгода и добросъвестност.

Водещи

Най-четени