България нямала нужда от технологии за улавяне на СО2 08.11 | 19:15

Тези експериментални технологии щели да доведат до двойно поскъпване на тока

От Андриян Георгиев

Българското представителство на международната природозащитна организация WWF (като част от Коалиция за климата – България) призовава парламентарните комисии да вземат предвид всички рискове за хората и околната среда и да се съобразят с липсата на опит за внедряване на технологии за улавянето и съхраняването на въглероден диоксид (УСВД - Carbon Capture and Storage) в топлоелектрическите централи и големите горивни инсталации, които са основният причинител на парникови газове.

Законопроектът за УСВД беше одобрен от Министерския съвет в края на септември и беше внесен в парламента за разглеждане от ресорните комисии, припомнят от WWF. 

България отново закъснявала с транспонирането на европейското законодателство, но това не е причина да се приеме закон, който обрича на ниска възвращаемост на безсмислени инвестиции и на растящи цени на тока, ако се приложи тази технология, допълват от природозащитната организация.

Също така в момента не е необходимо да се приема закон, който разрешава изграждането и внедряването на такива технологии, след като самата директива осъзнава липсата на информация и предвижда ревизия след 4-5 години. Страни като Австрия и Германия вече забраниха УСДВ като твърде скъпа и рискова технология, безперспективна за справянето с климатичните промени, посочват от WWF.

Не на последно място, България няма подходящи геоложки условия или пък те са твърде недостатъчни като обем за складирането на СО2. Затова държавата би трябвало да се фокусира земните недра да се използват по устойчив и безопасен начин в борбата с климатичните промени чрез изграждане на геотермални електроцентрали например, препоръчва WWF.

Съществува огромен неизползван потенциал в България за борба с климатичните промени чрез мерки за залесяване и опазване на горите, опазването на природните екосистеми и внедряването на високоефективни технологии в производството и на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), които са безопасни и значително по-евтини от УСВД, обясняват от WWF.

Повишаването на енергийната ефективност, развитието на достъпните технологии от ВЕИ, санирането на сградния фонд, възстановяването на горите ще снижат значително парниковите емисии и ще обезсмислят напълно необходимостта от огромни инвестиции в УСВД технологията у нас, допълват от WWF.

Предложеният законопроект е преждевременен и има редица пропуски по отношение на рисковете за здравето на хората и околната среда, безопасността и бъдещите финансови задължения на държавата към оператора на инсталацията за инжектиране.

Водещи

Най-четени