България праща нови покорители на Антарктика 06.11 | 18:55

Ново съоръжение ще разчиства снега от постройките на нашата полярна база

От Филипа Тодева

Първата група участници в 23 Българска Антарктическа Експедиция заминава на 7 ноември до Пунта Аренас, съобщиха от Български Антарктически институт. Групата ще тръгне от Терминал 2 на Аерогара София в 18:55 часа и ще премине маршрута Рим – Буенос Айрес – Рио Галегос - Пунта Аренас.

В състава са командирът на Антарктическата ни станция "Св. Кл. Охридски" инж. Йордан Йорданов, лекаря д-р Павел Антонов, енергетикът Станимир Модев, строителите инж. Роман Едуард и Неделчо Хазърбасанов и провизиониста-готвач Галина Виденова.

Всички ще имат нелеката задача да разконсервират базата и да асистират разтоварването на многофункционалната самоходна машина "Manitou 930” и приставките ѝ, която ги очаква в чилийското пристанище Пунта Аренас, разположено на брега на Магелановия проток.

Разтоварването ще представлява сложна операция – контейнерът ще бъде свален от чилийския кораб "Ахилес” с кран върху плаващ понтон, от който при достигането на брега, машината трябва да слезе на сушата на собствен ход, като издебне подходящ момент на временно стихване на бурния океан.

Първата задача на дареното от съоръжение, ще бъде разчистването на снега около буквално погребаните под снежните преспи през последните години постройки на Българската база.

Водещи

Най-четени