България ще има Национален център за управление на водите 06.02 | 13:38

Благодарение на средства от новата оперативна програма "Околна среда"

От Теодора Кокаланова

На територията на страната ни ще бъде изграден Национален център за управление на водите, който ще информира в реално време състоянието на водоемите ни. Високо оценените рискове от наводнения и засушаване налагат строежа му, категоричен е ръководителят на управляващия орган на оперативна програма "Околна среда" Спиридон Александров.

Благодарение на средствата от програмата в страната ни ще има възможност да се извършва прогноза в краткосрочна, средносрочна и дългосрочна перспектива за водните ресурси. Изграждането му ще се осъществи на 3 етапа.

Проблем е обаче, че нуждите в основните сектори, които ще се покриват от програмата са в пъти по-големи от наличния по програмата ресурс от 1 271 млрд. евро, отбеляза Александров.

Необходимо е изграждането на нови 130 хидрологични станции, 280 нови дъждомерни пунктове, нови 80 снегомерни пунктове, отбеляза експертът. За наблюдение на подземните води в страната е наложително изграждането на 300 тръбни кладенеца, със средна дълбочина за различните водни тела между 15 и 150 метра и с обща дължина повече от 15 000 м.

Александров набляга и на възможността за използване на съществуващите тръбни кладенци след тяхното възстановяване и прочистване.

Засега е предвидено бенефициент по този проект да бъде Министерство на околната среда и водите, предаде БТА.

Водещи

Най-четени