Български орнитолози в помощ на египетските лешояди в Оман 09.03 | 07:53

34 двойки египетски лешояди бяха открити на остров близо до Оман

От Андриян Георгиев

Съвместната експедицията на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) и Оманското дружество за околна среда, в рамките на малък местен проект и стартиралия наскоро Лайф+ проект "Помощ за египетския лешояд в България и Гърция", откри 34 нови гнездящи двойки египетски лешояди на остров Масира в Арабско море, Индийския океан.

В продължилите 9 дни, от 23-ти февруари до 2-ри март, теренни проучвания е била установена неочаквано висока численост на вида. Освен откритите 34 гнездящи двойки, експертите дават предварителна оценка на острова за още между 50 и 80 двойки от вида, като това се равнява на почти цялата популация на египетския лешояд на Балканския полуостро.

Островът има голямо значение за опазването на световно застрашения вид на фона на стремглаво намаляващата популация в световен мащаб. Въпреки че експертите от БДЗП не са установили съществени заплахи, някои от основните фактори, повишаващи смъртността на хищните птици в цял свят, са налице и тук – незаконно залагане на отровни примамки за хищници и необезопасени електропроводи.

Предполага се, че увеличаването на човешкото население в съчетание със специфичните условия на острова, вероятно са допринесли за увеличаване на популацията на вида. От днешна гледна точка изглежда необикновено по-големият брой хора да благоприятства нарастването на хищните птици, но в исторически план големите градове винаги са подслонявали най-големите гнездови струпвания на египетски лешояди. Като за пример, само в Истанбул в края на ХIX век са гнездили около 1000 двойки. По същото време двойки е имало и на Пловдивските тепета.

Не на последно място, на Масира почти не се практикува интензивно земеделие и поради тази причина в хранителната верига, на върха на която стоят лешоядите, вероятно се натрупват значително по-малко пестициди, които другаде са масово използвани в селското стопанство.

През месец май предстои втора експедиция с участие на БДЗП за търсене на нови двойки и установяване на гнездовия успех на вече известните гнезда. Инициативата от Българска страна е част от дългосрочната стратегия на БДЗП за подпомагане на държави по миграционния път на египетския лешояд.

В миналото лешоядовите птици са изпълнявали функцията на несъществуващата тогава служба по градската чистота, гнездили са по сградите, хранили са се по улиците и са били естествените заместители на скитащите кучета и котки, които поради нарушеното от човека екологично равновесие, днес са заели екологичната ниша на лешоядите.

В началото на ХХ век отношението на хората към тях значително се влошава и в повечето държави хищните птици биват крайно несправедливо обявени за вредни, като повсеместното им унищожение е било насърчавано, а последващото масово навлизане на химикалите, огнестрелните оръжия и в по-късен етап опасната електропреносна мрежа, допълнително допринасят за превръщането им в едни от най-редките животни на планетата.

Водещи

Най-четени