В Ботевград строят завод за отпадъци 13.10 | 12:36

Ще обслужва общините Ботевград, Правец и Етрополе

От Петя Михайлова

В Ботевград днес стартира изграждането на завод за сепариране и предварително третиране на отпадъци, с което стартира изпълнението на проекта "Регионален център за рециклиране на отпадъците” на община Ботевград.

Община Ботевград изпълнява проекта "Регионален център за рециклиране на отпадъците” чрез публично-частно партньорство. Стойността му е 2 253 306 лева, съобщават от Министерство на околната среда и водите.

Постигнато е споразумение с "Франком” АД да закупи от общината определения за тази цел терен, да проектира и процедира изпълнението на проекта и да финансира изпълнението му. До момента фирмата е инвестирала 1 882 440 лв. за изпълнението на проекта, чийто първи етап трябва да бъде завършен през 2012 година.

Проектът е част от изграждането на Регионална система за управление на отпадъците в регион Ботевград на стойност 17 508 571 лева, която е в процес на изпълнение и ще обслужва общините Ботевград, Правец и Етрополе.

Освен изграждането на центъра за рециклиране, тя включва също и Регионално депо за неопасни отпадъци, което се строи със средства от Оперативна програма "Околна среда” на стойност 15 255 265 лева и се предвижда да бъде завършено през 2012 година, паралелно със завършване на строителството на завода за сепариране и предварително третиране на отпадъците.

С изграждането на цялата система община Ботевград има проектна готовност за закриване на старото сметище.

Водещи

Най-четени