В Брезник събират подписи срещу добив на злато в района 04.08 | 15:51

Фирмата "Трейс Рисорсиз" обещава да добива до 300 т златна руда годишно

От Петя Михайлова

Около 500 жители на Брезник са се подписали срещу евентуален добив на злато в района.

Това съобщи Александра Калева - член на градския инициативен комитет, цитирана от БТА.

Подписка се събира на няколко места в града. Хората са притеснени изграждането на бъдещ рудник и обогатителна фабрика да не замърси необратимо околната среда.

Според доклад на РИОСВ експлоатацията на златоносната жила в местността "Милин камък" в лесопарк "Бърдото" може да доведе до отрицателни последици върху повърхностните, подпочвени води и водоизточниците в района. На общоградско събрание в понеделник хората пожелаха да бъде проведен местен референдум по темата.

Миналия месец Общинският съвет в Брезник възрази категорично срещу добив на злато на територията на общината. Съветниците отхвърлиха единодушно решение на РИОСВ-Перник за стартиране на процедура за оценка на въздействието на околната среда за добив на злато в района на лесопарк "Бърдото" на база заявени инвестиционни намерения от фирмата "Трейс Рисорсиз". Решението на РИОСВ се обжалва от Общинския съвет пред министъра на околната среда и водите и Административен съд - Перник.

Фирмата "Трейс Рисорсиз" обещава да добива до 300 т златна руда годишно, от която след обогатяване ще се получава от 3000 до 5000 т концентрат.

По данни на инвеститора под Брезник лежат 463 217 унции или 14,4 тона злато и 2 100 112 унции, или 65 тона сребро. Съкровището се оценява на близо милиард по борсови цени.

Водещи

Най-четени