В Добрич ще оползотворяват биоразградимите отпадъци 19.03 | 16:42

Целта е да бъдат намалени емисиите на газ метан и CO2, генерирани при обезвреждане на отпадъците в депа

От Андриян Георгиев

Град Добрич съвместно с Асоциацията на еколозите от общините в България (АСЕКОБ) започва реализацията на проект за повишаване капацитета за оползотворяване на биоразградимите отпадъци от паркове, градини и други обществени места и намаляване на въглеродния отпечатък. 

Проектът е финансиран от Програмата за малки проекти на Глобалния екологичен фонд. Неговата продължителност е 12 месеца, а бюджетът е в рамките на 185 720 лв., съобщават от Добричката община. 

Целта на инициативата е да бъдат намалени емисиите на газ метан и въглероден диоксид, генерирани при обезвреждане на отпадъците в депа.

Експерти от Лесотехническия университет в София ще разработят технологична схема за събиране и компостиране на биоотпадъците.

В рамките на проекта ще бъде определена площадка и ще бъде закупено оборудване за  компостиране на окастрени клони, треви, листа, плевели. 

Акредитирана лаборатория ще направи оценка за качеството на получения компост и икономическите ползи от оползотворяването му.

При подготовката на пилотния модел ще бъдат обучени 160 специалисти по околна среда от общинските администрации в страната. 

Водещи

Най-четени