В Долна баня ще рециклират оловни акумулаторни батерии 18.10 | 07:05

Инсталацията струва 8 млн. евро

От Деляна Петкова

В Долна баня ще рециклират излезли от употреба оловни акумулаторни батерии. Инсталацията е част от производствените мощности на "Ел Бат". Стойността на инвестицията възлиза на 8 млн. евро, съобщават от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Рециклирането на акумулатори ще се прави по технология, напълно отговаряща на практиките в Европейския съюз и в световен мащаб, твърдят от МОСВ. Общият капацитет на новата мощност е 80 тона обработвани отпадъчни акумулатори на денонощие.

Плановете са да бъдат създадени 200 работни места.

Въвеждането на инсталацията в експлоатация ще спомогне за по-доброто управление на системата за събиране, транспорт и третиране на отпадъчни акумулатори и надеждни пречиствателни съоръжения.

Така ще бъде увеличено количеството отпадъци, които страната ни е поела ангажимент да оползотвори с оглед изпълнение на целите по управление на отпадъците още през 2012 година.

Функционирането на инсталацията ще даде възможност да бъде затворен цикълът на преработка на този вид отпадък по екологосъобразен и щадящ природата начин, допълват от МОСВ.

Най-четени