В Радомир решават с референдум най-важния екологичен въпрос на града 12.09 | 12:45

Някои граждани не искат повече добив на подземни богатства

От Филипа Тодева

На 5 октомври жителите на Радомир ще гласуват както за парламент, така и на местен референдум. Въпросът на допитването е "Съгласни ли сте община Радомир да не одобрява устройствени планове, предвиждащи добив и преработка на подземни богатства?". Секциите за референдума ще бъдат разположени непосредствено до секциите за парламентарните избори.

Пред БТА Асен Велев, председател на Инициативния комитет на местна гражданска инициатива, заяви, че допитване с такъв обхват и решение е провеждано само в Швейцария.

"Референдумът поставя въпроса в каква посока да се развива община Радомир - дали като добивно-преработвателен район, или да запази наличните си дадености - екология, земеделие, развитие на аквакултури, туризъм, спорт", коментира Велев. Повод за предизвикване на допитването е поредица от инвестиционни намерения за добив на подземни богатства на територията на общината.

Предложението, предмет на референдума, се счита за прието, ако в допитването са се включили не по-малко от участвалите в последните избори за Общински съвет в община Радомир и ако с "да" са гласували повече от половината от участвалите в референдума избиратели.

Водещи

Най-четени