В деня на Дунав пазим есетровите риби 29.06 | 11:40

"Бъдете активни за опазването на есетрови риби" е мотото тази година

От Лазар Тодоров

"Бъдете активни за опазването на есетрови риби" е мотото на Деня на река Дунав тази година, отбелязван ежегодно на 29 юни в 14-те страни от басейна на река Дунав.

По европейски проект, който ще продължи до септември 2015 г., WWF в Румъния и България работи за справяне с прекомерния риболов, основната пряка заплаха за оцеляването на застрашените дунавски есетрови.

Многобройните проблеми пред флората и фауната по протежението на реката са повод за засилване на мерките за опазването и. За растителния и животинския свят от басейна на Дунав сред най-проблемните са прекомерния риболов, замърсяването, превръщането на Дунав в плавателен канал и добива на чакъл от реката.

Създадени са различни проекти, с които да се вземат мерки за негативните влияния по реката. Някои от тях са в своята финална част, други те първа предстоят.

тригодишен проект, финансиран Оперативна програма на ЕС за околна среда, има за цел да определи и защити ключовите места в българската част на река Дунав, на които есетрите хвърлят хайвера си. Тези важни местообитания все още в голяма степен са неизвестни и са под заплаха заради превръщането на Дунав в плавателен канал и заради добива на чакъл от реката. 50 000 малки есетри, отгледани от генетично чисти запаси Дунав, ще бъдат освободени в реката в рамките на този проект.

В Белград WWF се присъединява към основното честване на Деня на Дунав, с викторина за реката и за дунавските есетри за деца от основни училища. WWF ще участва в Дунавския музикален фестивал "Regeneracija Dunava" с "Воден лабиринт" и фотоизложба за бъдещия биосферен резерват Мура-Драва-Дунав.

В Блахница (Мехединци), Румъния, Дунавската седмица за огласяване на инициативите на WWF в района вече премина с участието на местната власт, деца и общественици. 

Водещи

Най-четени