ВАС реши: На Карадере ще се строи само след екооценка 19.10 | 18:06

След като опита да заобиколи закона, инвеститорът в спрения ваканционен комплекс ще трябва да изчака цялата процедура по ОВОС

От iNews.bg

Планираното строителство на ваканционен комплекс в местността Карадере не може да бъде допуснато, без да е изготвена оценка за въздействието върху околната среда /ОВОС/. Това реши Върховният административен съд по жалбата на инвеститорите от "Макси 1" АД, с което те настояваха строежът да се реализира без извършване на екооценка.  ВАС приема това за напълно недопустимо, а решението е окончателно.

Скандалът със застрояването на местността Карадере  край Бяла се разгоря през миналата есе, след като природозащитници излязоха на протест срещу решението на РИОСВ Бургас. Екоинспекцията тогава защити тезата, че инвестиционното предложение на "Макси I" не трябва да се подлага на ОВОС и така на практика разрешаваше строителството на обекта.

Под натиска на еколозите само след дни директорът на РИОСВ-Бургас оттегли решението си, а тогавашният екоминистър Светлана Жекова внесе сигнал до прокуратурата по казуса.

"Макси I" реши да търси правата си по съдебен ред, като атакува решението на бургаската екоинспекция да оттегли предходното си решение, че няма нужда от ОВОС на Карадере.

Аргументите на представителите на фирмата са, че  засегнатите от проекта 162 декара са по-малко от 1% от защитените зони, в които е планирано да се строи.

Като страни по делото ВАС допусна две екоорганизации -  Българската фондация "Биоразнообразие" и Дружеството за защита на птиците, тъй като казусът започна след няколко техни жалби. По тяхно мнение законът трябва да се спазва, а това означава разрешението за строителство да бъде издадено само след положителен ОВОС.

"Предходното решение на директора на РИОСВ-Бургас, според което не е необходимо извършването на оценка на въздействието върху околната среда за изграждането на луксозен къмпинг, трябва да се счита за окончателно оттеглено и не пораждащо правни последици", е записано в решението на съда.

Съдът отчита, че развитието на случая е неблагоприятно за инвеститора, но напомня, че от решението на властите да се прави ОВОС по никакъв начин не се създават права или задължения на фирмата.

"След постановяване на това окончателно и необжалваемо съдебно решение на Върховния административен съд, пред РИОСВ-Бургас следва да продължи процедурата по инвестиционното предложение на "Макси I"АД, но на етап уведомяване на компетентните органи по околната среда и засегнатото население", уточняват от преслужбата на ВАС.

Водещи

Най-четени