Ветрогенераторите - основен проблем на Дуранкулашкото езеро 14.10 | 16:16

Турбините пречат на миграцията на всички птици

От Владислав Рашков

Най-големите проблеми на Дуранкулашкото езеро, което е защитена местност, са наличието на много ветрогенератори и липсата на храна за червеногушите гъски, каза пред агенция "Фокус" д-р Петър Янков, председател на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).

Той уточни, че въртенето на перките на вятърните турбини предизвиква т. нар. "бариерен ефект", който пречи на естествената миграция на птиците.

Заради намеренията да бъдат построени допълнителни 6 000 ветрогенератори до сегашните 1000 в Добруджа, д-р Янков ще сезира ЕК за проблема, като в същото време е пуснал и жалба до българското правителство.

Според него жалбата му може да стигне до Европейския съд, а там България може да бъде осъдена да изплаща 50 хил. евро на ден, докато проблемът не бъде решен.

Другият проблем на Дуранкулашкото езеро е липсата на житни култури, с които червеногушите гъски се хранят. Според д-р Янков към тази птица има огромен световен интерес и опазването ѝ ще привлече много екотуристи.

По отношение на охраната на езерото той заяви, че има денонощно наблюдение. За боклука той каза, че идва от морето и че много трупове на мъртви делфини се изхърлят на повърхността от замърсените води. Той посочи румънските пристанища като главни замърсители и причинители на щети по нашия северен бряг.

Водещи

Най-четени