Вече има къде да преработваме строителните си отпадъци 25.03 | 16:35

Вижте кой град ще се сдобие с модерното съоръжение

От Теодора Кокаланова

Инсталация за преработка на строителни отпадъци ще бъде открита в Русе, съобщи заместник-кметът Свилен Иванов. Изграждането на инсталацията се извършва върху терен под наем, намиращ се до Регионалното депо.

Проектът е на стойност над 700 000 лева. Иванов обясни, че инсталацията ще намали много разходите на  фирмите. Те ще плащат вече за издаването на строителни отпадъци максимална цена 8 лева на тон, а не както досега - почти 24 лева.

С това ще се прекрати и изхвърлянето на отпадъци на забранени места и няма да се получават незаконни сметища. Отделно, капацитетът на клетките за инертни материали на Регионалното депо е почти изчерпан, като инсталацията ще реши и този проблем. 

Строителните отпадъци ще се преработват през инсталацията и ще се получава фракция, която ще се използва при ремонт на пътища и при полагане на настилки, намиращи се във вилните зони. Гражданите също ще могат да купуват материала за свои нужди, информира БТА.

Иванов обясни, че дори и да се получи голямо количество отпадък, той ще има къде да се складира до оползотворяването му, като инсталацията е с възможност да работи денонощно.

Водещи

Най-четени