Вижте кои софийски квартали ще имат нови контейнери за смет 24.03 | 14:20

До края на месеца в столичните кв. "Люлин", "Връбница" и "Подуене" ще бъдат разположени нови контейнери за разделно събиране на отпадъците

От Кремена Бедерева

До края на месеца в столичните квартали "Люлин", "Връбница" и "Подуене" ще бъдат разположени нови контейнери за разделно събиране на отпадъците.

Те ще бъдат тип "Иглу", каквото е изискването на Столична община, коментира пред журналисти прокуристът на "Екобулпак" Георги Славчев. Той участва в конференция по темата в хотел "Централ Форум" в София.

Новите жълти контейнери "Иглу" имат по-голяма височина и тесен отвор, в който да се поставят пластмасовите и хартиени отпадъци. С тези кофи полезната смет ще е защитена от вандали, метеорологични условия, замърсяване с битов отпадък и от кражби, коментираха специалисти. В подобен зелен контейнер ще се изхвърлят стъклените отпадъци.

Този тип контейнери ще бъдат поставени във всички столични квартали до края на годината, съгласно новите изисквания на Столична община, който сключва договори с организациите за оползотворяване на отпадъците от опаковки за обслужване на системата. Внедряването на тези контейнери ще помогне на системата да се събира по-чист отпадък, тъй като отворът на контейнера е специфичен - отговаря на европейските изисквания, коментира Славчев.

Същевременно специалистът изрази опасения, че в резултат ще намалее общо събраният отпадък през системата. Надявам се по-малко да могат да крадат клошарите от контейнерите, защото това е много сериозен проблем, който категорично демотивира хората да събират разделно, каза Славчев.

Водещи