Викингите от Гренландия се борили с ледникови периоди 11.05 | 09:40

Бързото изчезване на гренландските викинги винаги е било загадка

От Антония Михайлова

Влошаването на климата не е било пряка причина за изчезването на скандинавското население на острова, а самото изчезване не е било толкова внезапно, както се смяташе по-рано.

В средата на XIII столетие викингите, които се заселили в Гренландия, са преживели не по-малко от десет сурови и студени зими и лета. В тези години загинала значителна част от добитъка, принадлежащ на скандинавците, пише ScienceNordic.

Те също не могли да се отправят на плаване, за да получат продоволствие от родната за тях Европа, тъй като на острова нямало достатъчно дървесина за построяването на товарни кораби. Така че, когато скандинавските търговци не отплавали към Гренландия, жителите на острова останали сами със своите проблеми.

Но климатът не успял да "победи" скандинавците, напротив, те живели при лоши природни условия в продължение на 200 години – целия период, който изследователите по-късно наричат Малък ледников период. Такъв е изводът на докторската дисертация на Кристиан Кох Мадсен (Christian Koch Madsen) от Датския национален музей.

Бързото изчезване на гренландските викинги на северните територии винаги е било загадка, казва професорът по археология от Единбургския университет Андрю Дагмор (Andrew Dugmore). Според него новото изследване дава добра представа за това, което действително се е случило с викингите в Гренландия.

Какво се е случило с викингите можете да научите в Мегавселена.



Водещи

Най-четени