Вируси увеличават ефективността на соларните клетки 26.04 | 14:09

Технологията увеличава ефективността на соларните инсталации с близо една трета

От Георги Георгиев

Изследователи от MIT откриха начин да направят значителни подобрения на преобразуването на енергията от соларните клетки чрез прилагането на вируси, които да сглобяват елементите на микроскопично ниво.

В соларните клетки, фотоните от слънчевата светлина удрят повърхността на материала, което води до освобождаването насочен поток от електрони – електрически ток. Ново изследване на MIT, публикувано с онлайн версията на сп. Nature Nanotechnology, показва, че въглеродните нанотръби (микроскопични кухи цилиндри от чист въглерод) могат да увеличат ефективността на електроните, които се събират от повърхността на соларните панели.

Предишните опити за използване на нанотръби в соларните панели били възпрепятствани от факта, че направата на въглеродни тръби като цяло са смес от два типа елементи – полупроводници и метали, които взаимно се неутрализират и така намалят ефективността си.

Тук на помощ идва генномодифицирана версия на вируса M13, която успява да подреди различните видове нанотръби и да ги разделени един от друг. По този начин те не се смесват и неутрализират.

Приложени към специален вид соларни клетки, базирани на титанов диоксид вместо на силиции, вирусите успели да ефективността им от 8 на 10,6%, което е ръст от близо една трета. Това подобрение, е налице когато количеството на вирусите е само 0,1% от общото тегло на готовите соларни клетки, коментират изследователите, цитирани от PhysOrg.com.

В миналото учените от MIT използвали успешно различна модификация на същия вирус за да повишат ефективността на батериите и други устройства. Освен че е ефективен, този метод е и бърз и удобен за внедряване в производство, тъй като изисква добавянето на една проста стъпка в производствения процес.

Водещи