Вирусите опасни не само при човека - променят генома на растенията 17.11 | 15:51

Те са кръстени на римската богиня на цветята Флора

От Теодора Кокаланова

Учени откриха нов вид вируси, свързани с растенията. Оказва се, че тези вируси са променили геномите на значителен брой цъфтящи растения по време на еволюцията. Много вируси, най-вече ретровируси, са променили гени у животни с годините.

Тези вируси са наречени ендогенни. У човека те съставляват около 8% от генното му наследство. Сходно е процентното им съотношение и у други бозайици и гръбначни. Ендогенните вируси са щателно изследвани у животните, но не и в растенията.

Международен екип под ръководството на учени от френския институт за агрономически изследвания проучил генома на редица растения, сред които лозата и открил ново семейство вируси в гените им. Тези вируси променили генома на някои растения преди милиони години. За да изследват вирусните гени, учените  анализирали генома на 31 вида растения, от зелени водорасли до цъфтящи растения.

Така открили нови ендогенни вирусни секвенции, чието процентно съотношение в генома на 21 вида цъфтящи растения е високо - между 0,5 и 1%, съобщи сп. "Сианс е авнир". Тези секвенции обаче липсват в генома на по-примитивните растения, като мъха и зеленото водорасло. По-задълбочени генетични изследвания позволили да се направи реконструкция на генома на 76 отделни вируса, "внедрени" в този на растенията.

Въпросните вируси са кръстени флорендовируси - на римската богиня на цветята Флора, допълва БТА. Най-древните от тях паразитират своите гостоприемници от около 20-30 милиона години. Като се има предвид значителният брой открити флорендовируси се предполага, че те са имали важна роля за еволюцията на генома на растенията чрез доставяне на нов генетичен материал или чрез регулиране на генната експресия.   

Водещи

Най-четени