Влак от Хамбург обикаля Европа с идеи за опазване на околната среда 18.04 | 15:17

Хамбург е Европейската зелена столица за 2011 година

От iNews.bg

Хамбург е Европейската зелена столица за 2011 година. За да отбележат това събитие, местните власти решиха да композират Влак на идеите. През следващите шест месеца той ще посети 18 европейски града.

Целта е популяризиране на идеи и добри практики в областта на устойчивото развитие и екологията, съобщават от Европейската комисия.

"Влакът на идеите е отличен израз на европейските ценности. Целта на наградата Европейска зелена столица е именно споделяне и ако искаме да променим градовете си, не можем да ограничаваме разпространението на добрите идеи", коментира комисарят по въпросите на околната среда Янез Поточник.

Именно този влак наклони везните при избора на Хамбург за зелена столица на общността през тази година. Освен това в града, в който живеят над 1.8 млн. души, качеството на въздуха е много добро. Въведени са и мерки за пестене на енергия. Градските власти имат амбициозни планове да намалят емисиите въглероден диоксид с 40% до 2020 година и с 80% до 2050 година.

Влакът на идеите тръгва на своята обиколка от 21 април и ще обиколи 18 града – скандинавските столици, в прибалтийските държави и други градове от Централна и Западна Европа. На 29 септември композицията се завръща в Хамбург, а програмите и изложенията ще продължат до 22 октомври.

Водещи