Влезе в сила сезонната забрана за риболов 16.04 | 14:41

До 15 май е забранен уловът с мрежи на дунавска скумрия и попчета в Черно море, а до 15 юни – на калкан

От iNews.bg

От днес влезе в сила едномесечната забрана за улов на риба в страната в периода на нейното размножаване. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

През този месец любителите рибари ще могат да упражняват хобито си само във водоеми на територията на страната, определени със заповед на министъра на земеделието и храните. Списъкът с разрешените за риболов обекти е публикуван на сайта на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) и сайта на МЗХ.

До 15 май включително не е разрешен уловът с мрежени риболовни уредина на карагьоз (дунавска скумрия) в българския участък на Дунав и на попчета в Черно море. Може обаче да се използва риболовния уред волта, гласи министерската заповед.

До 15 юни обаче продължава забраната за улов на калкан в български и румънски териториални води на Черно море, тъй като превенцията на този рибен вид е по общоевропейска разпоредба.

До края на месец май ще важи забраната за уловът на пролетно-лятно размножаващите се риби в рибностопанските обекти намиращи се до 500 метра надморска височина. За рибностопанските обекти, които се намират на надморска височина от 500 до 1500 метра, заповедта ще влезе в сила от 1-ви май и ще продължи до 15-ти юни включително.

През периода на забраните всички стационарни и други риболовни уреди трябва да бъдат извадени от водата под контрола на инспекторите от "Рибарство и контрол” в ИАРА към МЗХ и териториалните й структури.

 

 

Водещи

Най-четени